Pretraga
Trg Šabačkih Žrtava 1/7, 15000 Šabac, Srbija, T: +381 15 343 303

Kako na jedrenje?

Kako na jedrenje – šta treba znati

Doneli ste odluku da odmor provedete na jedrenju, šta dalje?
Kako odabrati jedrilicu?
Jedrilice koje su u čarter ponudi su dužine od 10m do 16m, sa dve do pet kabina, kuhinjom, kupatilom i svim neophodnim konforom (pogledajte primer za Oceanis 40). Sa ugrađenim dizel motorima koji se koriste za uplovljavanje i isplovljavanje, kao i vožnju kada nema vetra. Njihova potrošnja je veoma mala tako da ovo ne predstavljaju veliki trošak.
Postoje nekoliko tipova jedrilice (regatne, krstaši, kombinovane..), ali su sve tako koncipirane da mogu da zadovolje potrebe kako za vrhunskim jedrenjem tako i za udobnim krstarenjem.
Optimalan broj osoba zavisi od afiniteta. Da bi upravljali jedrilicom dovoljno je dvoje ljudi, da bi uživali u punom konforu pomnožite broj kabina sa dva, a za one koji bi hteli dodatno da uštede maksimalan broj može biti i veći i naveden je u registraciji broda.
Koliko košta jedrenje?
U ovoj kalkulaciji postoje osnovni i dodatni (varijabilni) troškovi.
Osnovni su:
– najam broda (cena zavisi od veličine broda i termina)
– Servisne usluge koje uključuju Transit log (administracija u kapetaniji), završno čišćenje jedrilice, plin itd. (u zavisnosti od veličine jedrilice iznosi od 60 do 130 eura*).
Dodatni troškovi su:
– pristanišne takse u marinama (osim matične marine koja se ne plaća), gorivo (uvek vraćate sa punim rezervoarom-kako ste i preuzeli), skiper (ako je angažovan), parking u matičnoj marini ako ste došli kolima.
U kalkulaciji vodite računa o tome da se cena obračunava po brodu i da se deli sa brojem osoba, kao i to da pristanišne takse ne plaćate ukoliko ste usidreni van marina.
U proseku, svi troškovi uključujući i put (kolima), u sezoni ne prelazi iznos prosečnog turističkog aranžmana.
Koliki su dodatni (varijabilni) troškovi?
Ovi troškovi nisu obavezni i zavise od vaših afiniteta, potreba…
Skipper, hostesa
– dnevnica skippera je 120-150 eura, a hostese 100-120 eura u zavisnosti od regiona gde se jedri, plus troškovi hrane (uobičajeno je da se hrane sa vama).
Pristanišna taksa
– plaća se u marinama, cena je oko 50 eura za noć i uključuje vodu i struju. Cena zavisi od veličine broda.
Gorivo za jedrilicu
– jedrilice koriste dizel gorivo, a cena mu je slična kao kod nas. Potrošnja je oko 4 lit goriva na sat.
Parking za automobil
– na obezbedjenom parkingu cena je oko 10 eura-dan
Depozit
Ovo je obavezna stavka, ostavlja se prilikom preuzimanja broda, u cash-u ili kreditnom karticom u lokalnoj valuti i nakon odjave se vraća u punom iznosu ukoliko nije došlo do gubljenja ili namernog oštećenja opreme.
Primer kalkulacije za Oceanis 40 (3 kabine,2kupatila) u terminu od 06.-13.07.
Osnovi troškovi
– Cena najma: 2.650 eura
– Obavezno čišćenje: 100 eura
Dodatni troškovi
– Gorivo za jedrilicu: 50 eura
– Namirnice: 300 eura
– Marine: 100 eura
– Put (kolima): 200 eura
Rezime
Kada se ukupni iznos podeli na 6 osoba, što predstavlja pun konfor za ovu veličinu broda, ukupni troškovi po osobi iznose oko 570 eura.
*ukoliko niste sigurni u svoje jedriličarsko umeće ili nemate dozvolu, angažman skipera će ovaj iznos povećati na oko 700 eura.
Popusti i Last Minute ponuda
Možete očekivati i popuste koji maksimalno mogu biti 15% (5% za rani buking do 31.01., 5% za ponovne goste, 5% za dve i više nedelja). U Grčkoj popusti mogu ići i do 20%.
Last Minute ponuda može biti niža 20% na Jadranu, a u Grčkoj i do 25% , ali u tom slučaju izbor brodova je manji.
Ko upravlja jedrilicom?
Možete angažovati našeg skipera ili upravljati sami. Za samostalno upravljanje jedrilicom potrebno je da pored dozvole koju izdaje Kapetanija, imate i neophodno iskustvo. Ono se stiče pohađanjem nekog kursa ili praksom koju steknete na prethodnim jedrenjima sa skiperom. Ukoliko želite da samostalno upravljate jedrilicom, najkraći put je da prodjete sedmodnevni kurs – školu jedrenja.
Kakva dozvola je neophodna da bi iznajmili brod?
Dozvola koju izdaje zvanična ustanova (Kapetanija): Upravljač motornog čamca. Za Hrvatsku je potrebno posedovati i VHF sertifikat.
Kako odabrati posadu?
Bilo da se odlučite da budete sa prijateljima ili porodicom, važno je da imate slične afinitete kako bi svi podjednako uživali. Ako želite izazov, talase koji zalivaju pramac i nagnut brod, to sigurno nećete raditi u društvu dece… Ako pak želite da krstarite po laganom vetru, obilazite skrovitie uvale, kupate se, pecate… to je pravi ambijent za porodicu ili prijatelje kojima povišeni adrenalin nije imperativ.
Koji termin odabrati?
Jun, juli i avgust su idealni za porodično jedrenje, društvo koje voli kupanje i sunčanje…
April, Maj kao i Septembar, Oktobar… za one kojima je jedrenje strast, a ako nije do tada bilo, postaće . Što se tiče Egejskog mora, u julu i avgustu duvaju vetrovi Maltemi, tako da neiskusne posade moraju obratiti pažnju.
Kako do matičnih luka?
Naši brodovi se nalaze u bazama: na Jadranu (Trogir, Kaštela, Dubrovnik, Pula, Pomera) – Egejskom moru (Atina, Skiatos, Paros, Rodos i Kos) – Jonskom moru (Krf, Lefkada)
Kolima do Splita i Trogira, ima oko 800km, kvalitetnog auto puta i stiže se za oko 7 sati. Troškovi za benzin i putarinu u jednom pravcu su oko 100evra.
Do Dubrovnika ima oko 520km i stiže se za oko 7 sati.
Avionom je moguće ići do Tivta, a do marine u Dubrovniku je obezbedjen transfer kombijem i plaća se 180evra, uz maksimalni broj osoba 8.
Takođe možete koristiti autobuski prevoz (Lasta ima redovnu liniju do Splita i cena karte je oko 75evra, kao i kombi-mini bus prevoz od vrata do vrata).
Za put do Grčkih baza, najpraktičnije je automobilom. Mreža auto puteva je razvijena tako da se do Krfa stiže za 9h, Atine 10h, Volosa 8h… Ukoliko se odlučite da brod preuzmete na ostrvima, postoje redovne trajektne linije. Avion do Atine je oko 120EUR, što je najkonfornije rešenje ako se isplovljava iz Atine.
Šta je korisno znati
U okviru standardne ponude, sve jedrilice imaju radio-CD plejere, u većini marina imate bežični pristup internetu, sve male potrošače punite i koristite dok ste na vezu u marinama i priključeni na struju (fen, električni brijači…), baterije na punjenje (za foto i video opremu, mobilne i sl.). Ukoliko vam je neophodno da napunite neki od potrošača na pučini, morate uključiti motore na jedrilici. Šporeti rade na gas, a frižideri održavaju temperaturu hrane i pića veoma dugo. Svaka jedrilica ima svoj paket za prvu pomoć i osnovni set alata. VHF radio stanice su vam na raspolaganju za komunikaciju i eventualni poziv za pomoć. Svakodnevno dobijate izveštaje vremenske prognoze tako da imate informaciju o kretanju vetra.
Šta poneti na jedrenje
Sve naše jedrilice imaju kompletno opremljene kuhinje, posteljinu i peškire. Vaša putna torba treba da sadrži udobnu odeću i obuću (koja nema tamne djonove), nepromočivu jaknu, kapu ili kačket, kupaći kostim, sredstva za ličnu higijenu, za zaštitu od sunca i vetra. Ukoliko želite da aktivno učestvujete u vožnji jedrilice nije na odmet poneti i odgovarajuće rukavice kojima ćete zaštiti ruke od konopa. Ako jedrite na proleće ili jesen, spakujte obavezno topliju nepromočivu jaknu i pantalone.

 

Kako jedrenje izgleda u praksi pogledajte ovaj zanimljiv video:
O Autoru