Pretraga
Trg Šabačkih Žrtava 1/7, 15000 Šabac, Srbija, T: +381 15 343 303
Turističko splavarenje na reci Tari novijeg je datuma, počelo je 1964. g proširenim programom turističkog splavarenja, koje je do tada vršeno , i to povremeno samo na reci Drini sa drvenim splavovima. Do tada, kroz kanjon Tare vršeno je samo triftanje balvana sve do 1970. godine. Danas je rafting na Tari spoj avanture i odmora koji je za svakog čoveka nezaboravan doživljaj i otkiće prave vriednosti i lepote prirode. Po stepenu atraktivnosti za rafting Tara je kategorisana od III-IV stepena (po medjunarodnoj skali kategorizacije reke), čime je svrstava u sam vrh najatraktivnijih svetskih reka, uz Kolorado I Zambezi.
Trajanje raftinga zavisi od visine vode, vremenskih uslova i od posade u čamcu. U maju, kada je nivo vode najveći, spust traje oko 45 minuta a u avgustu i septebru 3-4 sata. Rafting se izvodi gumenim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Turisti koji dođu na rafting dobijaju rafting opremu: neoprensko odelo I čizme, pojas za spasavanje, kacige i veslo, a u slučaju kiše dobijaju I kabanice. Važnu ulogu u raftingu ima skiper, osoba koja upravlja čamcem I koja je ujedno i vodič na raftingu. Skiperi su prošli obuku I imaju sertifikat IRF-a (Internacionalna Rafting Federacija)
Pre starta skiper održava kratak kurs o raftingu. U toku raftinga turisti mogu nositi foto aparate i kamere koji se čuvaju u specijalnim kesama ili buradima koja su hermetički zatvorena. Na najatraktivnijim mestima prave se pauze za fotografisanje i osveženje. Rafting na divljim vodama predstavlja uzbudljivu promenu svakodnevnice. To je spoj avanture, sporta i aktivnog odmora i takav izazov svakako ne treba propustiti.
3 dana, 2 noćenja
3 dana, 2 noćenja
4 dana, 3 noćenja
3 dana, 2 noćenja
3 dana, 2 noćenja
2 dana, 1 noćenje
jednodnevni rafting