Pretraga
Trg Šabačkih Žrtava 1/7, 15000 Šabac, Srbija, T: +381 15 343 303

UZBUNA NA GRANICI!

Početak nove letnje sezone doneo je sa sobom i neke novine kako na našem graničnom prelezu Preševo tako i na onom poslednjem u pravcu prema zemlji Helena, Evzoniju. O čemu se zapravo radi? Od ove letnje sezone pri napuštanju naše države svi putnici moraju izaći iz autobusa, ukoliko koriste kolektivni prevoz, i predati pasoš na overu službenim licima. Ovo se ne odnosi na malu decu sa kojima može da ostane roditelj ili staratelj.
Većinu zanima ipak onaj krajnji, granični prelaz Evzoni i ulaz na teritoriju Republike Grčke. U nazad više od decenije, koliko kao vodič koristim taj i ostale granične prelaze za ulaz u Grčku nisam imao priliku da prisustvujem rigoroznoj kontroli od strane carinika. Neometano su turisti nosili sa sobom hranu koja im je dovoljna za celokupan godišnji odmor. Doduše, nekada se deo te hrane i vrati ali poenta priče je da niko nije vršio detaljnu kontrolu prilikom ulaska turističkih autobusa na teritoriju Grčke. Nije sve do početka ove sezone.
Dolazak na Evzoni prvih autobusa obeležilo je oduzimanje hrane od strane carinika. One hrane koja nije vakumirana ili konzervirana poštujući tako zakone i regulative o unošenju namirnica na teritoriju EU. Novčana kazna za oduzetu hranu ne postoji ali dovoljna je kazna za već “kažnjeni” budzet sa kojim se kreće na letovanje oduzimanje namirnica. Neko pravilo po kome biraju autobus koji kontrolišu ne postoji ali isto tako grčki carinici ne vrše kontrolu svakog autobusa. Po kom principu rade nism uspeli da shvatimo tako da će smrznuti pasulj, meso, slaninica tanko rezana, marinirane šnicle ipak pronaći put do apartmanskih kuhinja širom Grčke.
Mišljenja sam da nema potrebe nositi sve što naši turisti obično nose počevši od flaširane vode pa sve do smrznute sarme, voća i povrća jer u marketima cene nisu značajno veće nego kod nas. Šta više u letovalištima gde postoje lanci velikih supermarketa cene proizvoda su i niže nego u Srbiji. Savet je da se dobro raspitate o letovalištu gde ste se zaputili i da ne nosite namirnice koje će završiti u kontejneru na granici.

paradajz-turizam-turisti-iz-srbije-problem-na-granici

O Autoru